Logo 001

Nieuw materieel voor rietkapbrandbestrijding

Als eerste veiligheidsregio van Nederland is de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) enige tijd geleden met een nieuw brandweerspecialisme gestart: de Rietkapbrandbestrijding (RKBB). De afgelopen jaren is deze bijzondere wijze van brandbestrijding uitgegroeid van de inzet van enkele enthousiaste brandweervrijwilligers tot een volwaardig specialisme binnen de Veiligheidsregio Utrecht. De vrijwilligers van de brandweerposten van Cothen- Langbroek, Werkhoven, Kamerik en Kockengen houden zich bezig met rietkapbrandbestrijding.

Rietkapbrandbestrijding
Het specialisme is ontstaan omdat er in de regio veel boerderijen en gebouwen zijn met rieten kappen. Brandbestrijding bij een rieten kap vraagt om speciale kennis en expertise, die verschilt van andere manieren van brandbestrijding. Bijvoorbeeld op het gebied van het beklimmen van het dak, valbeveiliging en de inzet van speciaal materieel. ( o.a. Fognails® van 1.50 m LD/HD )

Nieuw materieel
Juist de inzet van gespecialiseerd materieel betekent een extra belasting voor de korpsen. Er moet zoveel extra gereedschap mee dat dit niet meer in een tankautospuit past. Daarom zijn vier gesloten aanhangers aangeschaft. Deze bieden voldoende ruimte om het extra materieel mee te nemen. Het is zelfs mogelijk om de valbeveiliging al opgebouwd in de aanhanger te plaatsen. Dat scheelt kostbare tijd bij een inzet.

De aanhangers werden woensdag 2 juni 2010 officieel in gebruik genomen. Daarmee krijgt de rietkapbrandbestrijding als brandweerspecialisme een extra dimensie.

Lees het volledige artikel inclusief foto’s.

Geef een reactie

Zoeken